Od vydania knihy o naOZZaY uplynulo päť rokov

Kniha o nitrianskom Rock Clube naOZZaY bola po prvýkrát uverejnená dňa 8. marca 2010. Presne o päť rokov neskôr - 8. marca 2015 - bol k jej výročiu publikovaný tento príspevok.


Rock Club očami štamgastov, Rock Club naOZZaY, kniha o naOZZaY, Martin Užák, Ján Mihál

 
Presne v tento deň pred piatimi rokmi (kniha vyšla dňa 8. marca 2010, tento príspevok bol pôvodne uverejnený 8. marca 2015) po prvýkrát uzrela svetlo sveta netradičná elektronická kniha Rock Club očami štamgastov, popisujúca niekdajší nitriansky rockový podnik Rock Club naOZZaY.

Kniha bola najskôr zverejnená priamo na internete vo forme na seba nadväzujúcich článkov. V auguste 2011 prešla výraznou úpravou a získala podobu uceleného PDF súboru, ktorý bolo možné sťahovať z internetu. Vo februári 2012 vyšla kniha aj v tlačenom náklade, ktorý bol rýchlo rozdaný.

Kniha bola od svojho vydania propagovaná na množstve internetových adries a spájaná s rôznymi aktivitami. Niektoré z nich na tomto blogu už odzneli a možno si ich teda opätovne pripomenúť, o mnohých iných sa však nepísalo, takže piate výročie vydania knihy je dobrou príležitosťou, ako to napraviť.

Tu je zopár vybraných zaujímavostí, ktoré sú s knihou o Rock Clube naOZZaY spojené:

Jediná kniha svojho druhu... Aj po piatich rokoch od svojho vydania zostáva kniha Rock Club očami štamgastov jedinou svojho druhu v strednej Európe. Od roku 1941 bol v Čechách a na Slovensku postupne vydaný asi tucet podobných kníh z barového alebo hostinského prostredia, žiadna ale neopisovala nefalšovanú rockovú atmosféru a bezprostredne surové príbehy tak, ako je tomu v knihe o naOZZaY.

Cez 300 originálnych fotografií... Nedielnou súčasťou knihy Rock Club očami štamgastov sú originálne fotografie samotného podniku alebo skupiny 130 návštevníkov, ktorí s uverejnením svojich fotografií v knihe súhlasili. Vybrané knižné fotografie boli propagované aj na tejto stránke - v prvom a neskôr aj v druhom príspevku. Propagácie sa dočkala aj polovica kresieb, zobrazujúcich útroby Rock Clubu naOZZaY.

Propagácia na mnohých adresách... Informácie o knihe Rock Club očami štamgastov sa objavovali na mnohých internetových adresách. Kniha si získala pozornosť vo viacerých európskych krajinách, vrátane Česka alebo Srbska. Do dnešného dňa je táto kniha propagovaná napr. v databáze kníh a spisovateľov, kde bola nahraná bez vedomia autorov, alebo na Srdci blogu, ústrednom mieste blogovacieho portálu Blog.cz.

Stovky napočítaných stiahnutí... Pre svoju značnú veľkosť (súbor vo forme PDF má 346 MB) bola elektronická verzia knihy Rock Club očami štamgastov cielene umiestnená na voľne dostupný server Ulož.to, z ktorého ju možno sťahovať prakticky dodnes. Je to len niekoľko mesiacov, čo tento server prestal zverejňovať interné štatistiky o počte stiahnutí nahratých súborov, než sa tak ale stalo, knihu o Rock Clube naOZZaY si aj napriek jej veľkosti a teda dlhšej dobe sťahovania stiahlo niekoľko stoviek záujemcov.

Niekoľko vyjadrení čitateľov... Kniha Rock Club očami štamgastov bola od 8. marca 2010 pôvodne uverejnená na blogu Books: Red Wings And More. Na tomto mieste ju počastovali svojimi komentármi niekoľkí čitatelia. Komentáre, ktoré sa podarilo zachovať, pochádzajú z rokov 2010 a 2011.

Online puzzle z obalu knihy... V auguste 2013 bola kniha Rock Club očami štamgastov spomínaná aj v rozhovore poskytnutom pre Greenie knižnicu. Pri tejto príležitosti a po iniciatíve majiteľa danej stránky bol obal knihy rozobratý do formy online puzzle, ktoré si možno zahrať v aplikácii umiestnenej na konci rozhovoru.

Nevošlo sa do knihy o naOZZaY... Zábavná skupina technikov z celého sveta a jeden vďačný Japonec, zaujímavá osobnosť z nitrianskych ulíc, či štýlovosť bratislavského koncertu Deep Purple - to je niekoľko zaujímavostí, ktoré sa do knihy Rock Club očami štamgastov nevošli, no stoja za zmienku.

Nahliadnutie do vybraných častí... Popri vybraných fotografiách boli na tomto blogu propagované aj úryvky z jednotlivých kapitol knihy. Stalo sa tak najskôr v prvom a neskôr aj v druhom príspevku.

 
Rock Club očami štamgastov, Rock Club naOZZaY, kniha o naOZZaY, Martin Užák, Ján Mihál

propagácia pôvodného článku o piatom výročí na Facebooku



Martin Užák | 08.03.2015