Kde hľadať fotografie zdarma pre váš web či biznis

Nemienite kradnúť, nechcete draho kupovať a nemáte možnosť kvalitne odfotiť. Ako sa potom dostanete k dobrým fotografiám pre váš web či biznis? Riešením sú free fotobanky.

Potrebujete pre svoju webstránku či komerčnú aktivitu nejakú dobrú fotografiu, ale nemienite ju nelegálne sťahovať z internetu, nechcete ju kupovať a nemáte možnosť zaobstarať si ju fotoaparátom? Riešením môžu byť free fotobanky, ponúkajúce kvalitné fotografie úplne zdarma alebo po splnení určitých podmienok.

Fotobanky sú online databázy s veľkým množstvom kvalitných fotografií od profesionálnych i amatérskych fotografov. Natrafíte v nich nielen na klasické fotografie, ale aj na ilustrácie a grafické výtvory. No a popri platených fotobankách natrafíte aj na fotobanky ponúkajúce voľne dostupné fotografie.

V tomto článku v krátkosti predstavujem free fotobanky, z ktorých čerpám fotografie pre niekoľko mojich projektov. Každá fotobanka si vymedzuje vlastné pravidlá o tom, ako možno fotografie využiť. Keďže tieto pravidlá sa zvyknú meniť, v tomto článku ich nespomeniem. Ak hľadáte voľné fotografie pre svoj web či biznis, najlepšie urobíte, keď fotobanky navštívite a zoznámite sa s ich podmienkami priamo na ich stránkach.


(Harold Wijnholds via Unsplash)


Barn Images


Novšia kolekcia voľných fotografií, založená lotyšskými voľnočasovými fotografmi. Nájdete v nej fotografie z rôznych oblastí, od abstraktných fotografií cez umelecké snímky až po fotografie konkrétnych objektov.

Flickr / Creative Commons


Sociálna sieť určená na zdieľanie fotografií. Pravdepodobne jediná veľká svetová sociálna sieť, ktorá dbá na poriadok pri zdieľaní fotografií. Pred jej využívaním sa najskôr zoznámte s licenciami Creative Commons.

Getty Images / Embed


Fotobanka Getty Images patrí k najlepším na svete, fotografie s touto značkou sú niekedy šialene drahé a fotobanka si chráni svojich autorov aj tým, že zlodejom fotografií rozosiela listy s hrozbou pokuty a žaloby. V roku 2014 však pristúpila k prekvapivému kroku, keď niekoľko desiatok miliónov svojich fotografií dala k dispozícii k nekomerčnému využitiu. Fotografie Getty Images s možnosťou "embed" (vložiť) môžete odvtedy vkladať na svoje webové stránky prostredníctvom vygenerovaného kódu. Teda pokiaľ vám neprekáža, že takto vložené fotografie budú odkazom smerujúcim do fotobanky Getty Images a môže sa na nich objavovať reklama.

Google Advanced Image Search


Ak si s podmienkami tej ktorej fotobanky neviete dať rady, môžete využiť aj jednoduchý spôsob, ako na internete vyhľadať voľné (hoci nie vždy kvalitné) fotografie. Umožňuje to rozšírené vyhľadávanie obrázkov vo vyhľadávači Google. Pre vyhľadanie voľných a komerčne využiteľných fotografií je najdôležitejší posledný riadok formulára, kde vyberáte práva na používanie fotografie.

ISO Republic


Online databáza voľných fotografií z rôznych kategórií. Existuje od roku 2014, obsahuje niekoľko tisícok využiteľných fotografií a hrdí sa tým, že je určená najmä kreatívnym profesionálom.

Picjumbo


Databáza voľných fotografií. Založil ju český fotograf Viktor Hanáček v roku 2013. Pokiaľ pátrate po fotografiách s typickým európskym či stredoeurópskym nádychom, táto databáza môže byť ideálnou voľbou.

Pixabay


Aktívna komunita kreatívnych ľudí, ktorí zdieľajú fotografie a videá. Fotografie sú zdieľané ako verejné domény a rovnakým spôsobom ich môžete zdieľať aj vy. Ideálna fotobanka pre komerčné i nekomerčné účely.

Unsplash


Databáza krásnych a voľných fotografií od najveľkorysejšej komunity fotografov na svete - takto sa predstavuje fotobanka Unsplash. Priznám sa, že je moja najobľúbenejšia a hľadanie vždy začínam v nej.

Wikimedia Commons


Veľké úložisko multimediálnych súborov s miliónmi fotografií. Úložisko bolo vytvorené dobrovoľníkmi a dobrovoľníci ho aj udržujú. Základnou podmienkou je uvádzanie zdrojov a autorov fotografií.


Teraz už viete, kde hľadať. Tak hor sa za voľne dostupnými fotografiami pre váš web a biznis!

Tip: Odkazy na fotobanky si môžete uložiť do panela záložiek vo vašom prehliadači. Takto budete mať databázy s voľnými fotografiami neustále po ruke a vhodné fotografie vyhľadáte niekoľkými kliknutiami.


Podobné články:

Martin Užák | 21.10.2017