Nenútenosť románu Adam a Eva v krátkych úryvkoch

Jedinečné umelecké literárne dielo spoznáte veľmi ľahko, napr. už len formou krátkych úryvkov, ktoré presviedčajú, že niečo podobné ste nikdy nečítali. Jedným príkladom za všetky je román Adam a Eva.

Kritici hovorili o výrazovej brutálnosti, štylizačnej neschopnosti, pisateľskom primitivizme a nevkusnej prostosti, ktorá nemala poznať dvadsať storočí civilizácie a bola nehodná pozornosti intelektuálov.

Čas však ukázal, že nehodná bola skôr kritika.

Nahliadnite do trváceho románu Adam a Eva od švajčiarskeho spisovateľa Charlesa-Ferdinanda Ramuza na základe niekoľkých krátkych úryvkov, ktoré sa na prvý pohľad možno javia ako nedokonalé a nevkusné, no v skutočnosti reprezentujú cielenú jednoduchosť a nenútenosť, ktorá nemá mnoho obdôb.
 
______________________________

"On, on je hnedý, od hlavy po päty; ona, ona je žltá a zelená."

"Kráča s ňou; vychádza na úslnie, a aj ona vychádza na úslnie; sú dvaja, sú obaja vysokí, sú temer rovnakej postavy, hodia sa k sebe (tak sa mu aspoň zdá) a akoby oddávna a akoby navždy (tak sa mu aspoň zdá)."

"Ona sa volá Adriena, ona sa volá Adriena Parisodová; a ja sa volám Ľudovít, ja sa volám Ľudovít Bolomey."

"Počíta. Teraz sú jeden a jeden, ona a on. A jeden a jeden, to sú dva."

"Sú dvaja, sú dvaja spolu."

"Nechcieť ani byľ viac, len čo človek má, a ísť tíško životom: jeden deň, potom príde druhý, potom tretí, štvrtý, až kým nepríde koniec; jesť, piť, spať a občas sa zabaviť, myslí si... ach, predsa je to dobré dievča!"

"Horký blen má na jazyku. Musí pracovať; tým horšie. Deň čo deň: tým horšie. Nič nežiadať. Brať veci, ako sa ponúkajú: jesť, piť, spať, to je obsah jedného dňa; spať, piť, jesť, to je obsah druhého dňa."

"Lež on je veselý. On je rozradostený. Preniká ním radosť."

"V znamenitej nálade a s veľkou chuťou do reči, čo bolo zjavné na prvý pohľad, lebo sa ešte usmieval."

"Ona, teplá a studená, hladká, hrboľatá, rozpukaná."

Martin Užák | 31.01.2014