Neil Daniels: AC/DC - Rané roky s Bonom Scottom


Neil Daniels, AC DC, AC/DC, kniha o AC/DC, Bon Scott, kniha o AC/DC, kniha o AC DC
AC/DC - RANÉ ROKY S BONOM SCOTTOM
 
autor: Neil Daniels, Anglicko
žáner: biografia
anglické vydanie: Church Stretton, Independent Music Press, 2013
české vydanie: Praha, Volvox Globator, 2013
preklad do českej verzie: Radka Knotková
počet strán českej verzie: 173
ISBN českej verzie: 978-80-7207-884-4
 
V detstve sa naučil hrať na bicie. Ako 15-ročný sa ocitol v polepšovni. Pracoval na pošte, v baroch i na parkovisku nákladných automobilov. Postupom času začal so spevom a do oka mu padla rokenrolová sláva. Mal vážnu nehodu na motorke, po ktorej strávil tri dni v kóme. Následne po prvýkrát narazil na AC/DC, ku ktorým sa v októbri 1974 pridal ako spevák, aby svet začal baviť svojou výstrednosťou a suverénnou charizmou nenapodobiteľného šoumena. Keď vo februári 1980 nečakane zomrel, hudobný svet vo svojej mienke k nemu zvážnel a začal ho vnímať ako jedného z najlepších a najvýznamnejších rockových spevákov všetkých čias.

O legendárnom Bonovi Scottovi bolo napísané vari už všetko, čo napísané byť mohlo. Knihy a články venované tomuto nenapodobiteľnému spevákovi sa však často venujú najmä jeho odchodu. U rockových hviezd, ktoré zomrú mladé, to tak neraz chodí, pretože verejnosť máva u nich sklon robiť senzácie z detailov, ktoré neboli dôležité. V diele od Neila Danielsa je tomu zásadne inak, pretože pozornosť nie je venovaná Scottovej smrti, ale skôr oslave hudby, ktorú s AC/DC produkoval, a okolnostiam, ktoré z neho urobili hviezdu.
 
Kniha Rané roky s Bonom Scottom popisuje vzostup AC/DC a analyzuje každý album, ktorý táto kapela so Scottom nahrala. Kniha je výnimočná aj v tom, že napriek titulu biografie sa nesústreďuje na súkromné životy členov kapely AC/DC, ale na špecifické časové obdobie ich kariéry, a najmä na ich hudbu.
 

Stojí za zmienku

 
V rockovej biografii sa čitateľ obvykle niečo dozvedá o jej autorovi - kým je, čím sa živí, čo všetko zažil, čo všetko napísal. V českej verzii tejto knihy nie je o autorovi uvedené ani slovo - teda mimo dvoch odkazov na jeho pôvodné webové stránky, ktoré dnes už neexistujú. Neil Daniels sa pritom písaniu o hudobníkoch venuje po dlhé roky. Na jeho konte sú aj biografie o kapelách ako Judas Priest, Journey, Metallica či ZZ Top, a mnohé jeho knihy vyšli aj v Brazílii, Bulharsku, Fínsku, Francúzsku, Japonsku, Nemecku, Poľsku, Švédsku, Taliansku a USA.
 
Chýbajúce informácie o autorovi doháňajú slová tých, ktorí Bona Scotta osobne poznali alebo zažili. V knihe o ňom výdatne rozprávajú jeho niekdajší spoluhráči z AC/DC, najmä Angus Young, Malcom Young a Mark Evans. Predhovor napísal gitarista Mick Box z Uriah Heep, o doslovy sa postarali Bruce Kulick, niekdajší gitarista Kiss, a Dorothee Pesch, legenda nemeckého hard rocku a heavy metalu.
 

Vybraný úryvok

 
Krátke úryvky z knihy Neila Danielsa boli na tomto blogu už prezentované v jednom z nižšie priložených článkov. Tento raz vyberám časť, ktorá popisuje počiatočné ťažkosti AC/DC pri turné po Austrálii.
 
______________________________
 
"Škandály kapelu sprevádzali počas raných rokov úplne všade. V priebehu austrálskeho turné museli AC/DC zrušiť koncert, ktorý sa mal konať 16. decembra (1976) na radnici v meste Tamworth v Novom Južnom Walese. Radní totiž usúdili, že skupina známa šteklivými textami, vystrájaním na pódiu a podobnými vecami by mohla uškodiť ich povesti, a tak vystúpenie zakázali i napriek tomu, že AC/DC už zaplatili poistenie proti prípadným škodám. Pohlavárom to ale nestačilo. Šírili sa historky o fanynkách, ktoré si dávali robiť tetovania s názvom skupiny, ničivej hlasitosti koncertov a Bonovom divokom imidži, a tak nebolo divu, že o kapele sa dozvedeli aj tí, ktorí mali o rokenrole iba malé, ak vôbec nejaké povedomie. Po tom, čo sa AC/DC presťahovali do Británie, navyše niektorých konzervatívnych Austrálčanov znepokojili za vlasy pritiahnuté klebety o spolupráci skupiny s punk rockermi. Domáce turné teda sprevádzali problémy a škandály. Časom sa ale ukázalo, že existuje dobrý dôvod, prečo sa kapele hovorí 'austrálsky hrom'."


Pozrite si tiež: AC/DC vo výkaze o štúdiu | Čo povedali iní o Bonovi Scottovi

Martin Užák | 26.03.2015