Milan Rúfus: Modlitbičky


MIlan Rúfus Modlitbičky
MODLITBIČKY

autor: Milan Rúfus
žáner: zbierka básní
cieľová skupina čitateľov: od 7 rokov
vydanie: Mladé Letá, Bratislava, 1994
poradie vydania: štvrté vydanie
počet strán: 48
ISBN: 978-80-06-00389-0

Milan Rúfus, jeden z najvýznamnejších slovenských spisovateľov, bol vždy hlboko veriacim človekom a zástancom kresťanskej viery. Vo svojej básnickej zbierke Modlitbičky sa rozhodol zaspomínať si na svoje detstvo a modlitby, ktoré ako dieťa odriekaval po uspávanke a krátko pred rozprávkou.

Rúfus vydal túto knihu pre deti a mládež z dôvodu, aby opätovne zlepil dohromady tri víly - sudičky svojho detstva. Boli nimi práve pieseň, modlitbička a rozprávka. Rúfus sa nikdy netajil presvedčením, že on i mnohí jeho rovesníci a nasledovníci mali šťastie, že v ich detstve boli sudičkami práve tieto tri sestry. Zbierku preto určil deťom s cieľom rozjasniť ich tváre vo svete, ktorý už nemá veľa toho, čo by ich srdciam mohol dať.
 

Stojí za zmienku

 
Rúfusove Modlitbičky boli po prvýkrát vydané v roku 1990. Krátko na to sa stali jedným z najvýznamnejších diel autora a v nasledujúcich rokoch sa dočkali mnohých reedícií a ďalších, neraz rozšírených vydaní.

Veľkú popularitu tohto diela dokladá aj skutočnosť, že v roku 1993 sa stalo najpredávanejšou knihou pre deti na Slovensku a v tom istom roku bolo zapísané na Čestnú listinu Medzinárodnej únie pre detskú knihu.
 

Vybraný úryvok

 
Modlitbičky sú veľmi nežné, úprimné, dobové i kresťansky poňaté, ale často aj smutné. Taká je napr. aj vybraná časť prvej z Troch smutných modlitbičiek - Modlitba za osamelé deti.
 
______________________________

Vzhliadnite na dieťatká,
ktoré tu láska nechcela
a na svet prišli samé.

Vezmite môjho anjela.
On nech ich stráži.
Amen.

Martin Užák | 23.04.2015