Úryvky z knihy Red Wings Corner I.

Nahliadnite do jedinečnej elektronickej knihy Red Wings Corner, kolekcie blogových príspevkov z rovnomenného hokejového blogu, prostredníctvom prvej časti niekoľkých vybraných pasáží.




Najkontroverznejšie postavy leta 2010


Darcy Regier vs Tim Kennedy

Buffalo Sabres pripravili v lete zaujímavosť, ktorá nemá v ére platových stropov obdoby. Značnú pozornosť si vypýtal ich ľavý krídelník Tim Kennedy, ktorý po slušnej sezóne so ziskom 26 bodov nadobudol štatút obmedzeného voľného hráča, neprijal kvalifikačnú ponuku klubu a obrátil sa na arbitrážny súd. Výsledok arbitráže pôsobil prijateľne - jednoročný kontrakt na jeden milión amerických dolárov. Buffalo teda rozhodnutie súdu prijalo a s Kennedym podpísalo nový ročný kontrakt.

Sabres síce zmluvu s Kennedym podpísali, to ale ešte nikto netušil, aké sú ich skutočné plány. Neskôr ho totiž umiestnili na waiver listinu a o štyri dni po arbitráži sa ich generálny manažér Darcy Regier rozhodol, že Kennedyho vykúpi z kontraktu. Mladý útočník, mimochodom rodák z Buffala, zostal z tohto kroku šokovaný. Táto kontroverzná kauza sa nakoniec dotýkala chabých 150 tisíc amerických dolárov, ktoré tvorili rozdiel medzi sumou, ktorú Kennedy zarobil v sezóne 2009/10, a sumou, ktorú mu určila arbitráž. Manažér Regier v tejto kauze kontroval tým, že Kennedyho platové požiadavky by sa nevošli pod platový strop Sabres, pretože priestor v ňom musela dostať aj nová posila Shaone Morrisonn. Pravda je ale taká, že Buffalu pod platovým stropom zostala niekoľkomiliónová rezerva, takže kontrakt Tima Kennedyho, ktorého nakoniec podpísali New York Rangers, by sa tam bezpečne vošiel.

„Nedáva mi to žiadny zmysel. Každý bol z toho šokovaný,” uviedol hráčov agent Allain Roy. „Myslím si, že v histórii NHL sa niečo takéto ešte nestalo.”

(Martin Užák: Red Wings Corner, s. 38)


Spomienka na temný november 2005


Desivá scenéria z oživovania Jiřího Fischera

Lekári začínajú s oživovaním srdca. V aréne sa pri pohľade na ich ponáhľanie objavujú desivé výkriky. Hráči Predators odchádzajú svojím tunelom do šatne, po chvíli ich rovnakou cestou nasledujú hokejisti Red Wings. U mantinelov a v blízkosti miesta incidentu zostávajú len tréneri, vrátane tých z Nashvillu, a niekoľko domácich hráčov, menovite Yzerman, Chelios, Kris Draper, Brendan Shanahan a Robert Lang.

Práca lekárov sa ešte väčšmi schováva za mantinel. O šesť minút prichádza smerom k bránke Predators predtým dožadovaná ambulancia. Aréna tentoraz upadá do hrobového ticha - toho nepríjemného mĺkva, v ktorom je síce počuť aký-taký ruch rozprávajúcich sa úst, ale žiadne z nich sa neodváži niečo vykríknuť.

Keď sa z ambulancie vytiahnu mobilné nosidlá, bleskovo po ne odchádzajú Yzerman a Draper. Až tento moment vyvoláva u vystrašených fanúšikov prvý väčší ohlas a jasot, ktorý však rýchlo utícha.

Oživovanie Jiřího Fischera stále pokračuje, na čo ľudia začínajú reagovať už aj plačom. Televízna kamera si všíma dve fanynky Predators s tvárami plnými sĺz. Zdesenie je ďalej badať na pohľadoch zopár hráčov, ktorí nervózne krúžia po ľade a možno ešte netušia, čo sa to stalo. Ohromený zostávajú aj hosťujúci tréner Barry Trotz a rozhodcovia, ktorí tak ako mnohí ďalší podobnú situáciu nikdy nezažili.

Lang a Shanahan po desiatich minútach od prerušenia hry nakorčuľujú smerom k pripravenej ambulancii a na ľad privádzajú Fischerovu priateľku Avery, ktorú k nemu obaja vedú, držiac ju za ruku. Krátko po jej príchode sa ale nosidlá odkladajú a nadobro odnášajú smerom do šatne Predators. Koľko ľudí teraz asi premýšľa o tom, či je to dobré, alebo zlé znamenie?

Zo scény odchádza aj Trotz, slečna Avery a taktiež Shanahan, v ktorého pohľade je vidieť strach. Po dvanásťminútovej práci lekárov je smerom do domácej šatne odnesený aj samotný Jiří Fischer.

Dráma nakoniec doznáva dobrého konca: Jiří je späť - žije.

(Martin Užák: Red Wings Corner, s. 79-80)


Inteligencia ako základ modernej hokejovej výchovy


Výchova a inteligenčný rast sú faktory, ktoré hokejistu sprevádzajú nielen v jeho profesionálnej kariére, ale prakticky po celý život. V zámorí, ktoré disponuje predtým spomínanými kvalitnými programami, je preto neporovnateľne väčší hlad po neustálom zveľaďovaní vlastnej osobnostnej pozície, zatiaľ čo stredná Európa vníma podobné celoplošné poňatie skôr ako tabu a ekonomicky nerealizovateľnú ideu.

V tejto súvislosti možno spomenúť zaujímavé slová Tomáša Krála, od júna 2008 nového predsedu ČSLH. Král vo februári 2010 verejne volal po inteligencii a vôbec výchove mladých hokejistov ešte z nižších ako juniorských kategórií, keď pri ohliadnutí za jednou z reprezentačných akcií uviedol, že až 17 z 22 českých reprezentantov do 17 rokov na polročnom vysvedčení prepadalo z minimálne jedného predmetu na strednej škole. „Produkujeme analfabetov,” povedal bez servítky prvý muž českého hokeja vo svojej šokujúcej výpovedi, hovoriac pritom o reprezentantoch celej krajiny, ktorí majú predstavovať to najlepšie, čím federácia disponuje.

Král vo svojej výpovedi narážal na skutočnosť, že ak hokejista nie je inteligentný - ak napr. nerešpektuje svojho učiteľa v škole - potom logicky nerešpektuje ani svojho trénera, čo nakoniec môže znamenať, že ani svoje povinnosti na ľade si neplní tak, ako by mal, takže dosť možno nenapĺňa svoj potenciál.

Táto skutočnosť akoby vystihovala súčasný stav v stredoeurópskom hokeji. V Čechách a na Slovensku sa síce neustále hovorí o zmenách systému, o nasadzovaní mladíkov do zápasov a ich prístupe k tréningu, no vôbec sa nekladie dôraz na ich inteligenčnú výchovu, ktorá aj napriek tomu, že jej mnohí neveria, má veľký vplyv.

(Martin Užák: Red Wings Corner, s. 87)


Cesta Red Wings za víťazstvom Stanley Cupu 2002


Sen sa stáva skutočnosťou

Záver druhej tretiny piateho stretnutia finále priniesol kontaktný gól, ktorým Carolina znížila na 2:1. Tento stav platil po väčšinu tretej časti hry. Zatiaľ čo Hurricanes potrebovali jediný zásah na to, aby vyrovnali, Detroit už tušil, že je blízko. A tak to aj v Joe Louis Arene vyzeralo: priaznivci stáli na nohách, hra sa kúskovala a Hurricanes sa nevedeli dostať k ucelenej akcii, ktorá by im dodala toľko potrebný pokoj.

Tvár Luca Robitaillea vyzerala v posledných minútach inak ako zvyčajne. Lucky Luc ťažko držal vztýčenú hlavu, na ktorej sa mu začínali ligotať oči. Dominik Hašek neustále poškuľoval po časomiere. Fredrik Olausson a Steve Duchesne trávili záverečné okamihy v napätí, počúvajúc burácajúcu Joe Louis Arenu, ktorá si mohutne pýtala Stanley Cup - aj pre týchto štyroch veteránov, ktorí ho ešte nikdy nezískali.

Necelých 45 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času trafil opustenú bránku Hurricanes Brendan Shanahan. Red Wings tým navýšili svoje vedenie na 3:1 a už vedeli, že sezónu 2001/02 ukončia ako víťazi.

Shanahan sa vrhol do objatia s Yzermanom. Hašek od radosti vyštartoval zo svojej bránky a spontánne sa ponáhľal za spoluhráčmi k červenej čiare. Jeho ruky sa víťazoslávne dvíhali k stropu arény - k časomiere, na ktorej sa pomaly blížil nádherný koniec nádhernej sezóny. Steve Duchesne nadšene poskakoval na lavičke, kde nechýbali ani Jiří Fischer, Jiří Šlégr či slávny Vladimir Konstantinov.

Keď hrací čas pomaly uplynul, Chris Chelios sa otočil chrbtom k stredovému kruhu a so zdvihnutými rukami zamieril za jasajúcim Dominikom Hašekom, odvážny sen hviezdnych Detroit Red Wings sa stal skutočnosťou.

(Martin Užák: Red Wings Corner, s. 94)


O slabinách, vráskach a výkričníkoch pred play-off


Kilometre verzus hodiny v lietadle

Už letmý pohľad na mapu NHL napovedá, že mužstvá zo Západnej konferencie trávia v lietadlách oveľa viac času ako tie z Východnej konferencie. Tento faktor môže mať pri súčasnej vyrovnanosti súťaže svoj význam. Je totiž stále dôležitejšie, v akej vzdialenosti sa cieľová destinácia nachádza, a je stále dôležitejšie, do akej miery sa séria so súperom z iného časového pásma naťahuje. Samozrejme, tento aspekt je dôležitý pre kluby postupujúceho do ďalšieho kola, keďže vždy existuje možnosť, že v ňom narazia na protivníka, ktorý sa toľko nenacestoval.

Priamy vplyv vzdialenosti sa premieta aj do tréningu. Určitý rozdiel medzi Západnou a Východnou konferenciou tkvie v tomto smere hlavne v dôraze kladenom na ranné rozkorčuľovanie pred večerným zápasom. Trebárs Carolina Hurricanes ako zástupcovia Východnej konferencie, kde sa toľko necestuje, boli nie tak dávno typickí tým, že neraz vypúšťali tréningy, čo bolo v NHL nezvyklé, no i napriek tomu si v krátkom čase zahrali vo dvoch finále Stanley Cupu, pričom v jednom prípade aj triumfovali.

Letieť však na prvé kolo do Kalifornie, na ďalšie do Kanady a na finále napr. niekde na Floridu - to je niečo, čo žiaden z priamo zainteresovaných tímov Centrálnej divízie Západnej konferencie dozaista nechce. 

(Martin Užák: Red Wings Corner, s. 108)


Čítajte online a sťahujte zdarma: Red Wings Corner

Martin Užák | 24.10.2018