Mike Babcock: Leave No Doubt


LEAVE NO DOUBT

autor: Mike Babcock
spoluautor: Rick Larsen
celý názov: Leave No Doubt: A Credo for Chasing Your Dreams
žáner: svojpomocná literatúra
vydanie: McGill-Queen's University Press, Montreal, 2012
počet strán: 139
ISBN: 978-0-7735-4476-5

Mike Babcock je jediným trénerom v histórii ľadového hokeja s prsteňom pre víťaza Stanley Cupu a zlatou medailou z majstrovstiev sveta juniorov, majstrovstiev sveta mužov a olympijských hier. V Knihe Leave No Doubt ("Nenechaj nikoho na pochybách") sa vracia k víťazstvu Kanady na olympiáde 2010 vo Vancouveri a na pozadí týchto udalostí popisuje svoju inšpiratívnu cestu k dosahovaniu cieľov a plneniu snov.

Leave No Doubt bolo krédom, ktoré bolo počas olympiády vo Vancouveri vyobrazené v šatni hokejistov Kanady, aby ich inšpirovalo. Vytvoril ho sám Babcock, a hoci ho vytvoril najmä pre olympijské hry, vyjadruje jeho celkový postoj k životu a vervu, s akou sa snaží naháňať svoje sny.

Kniha Leave No Doubt nie je ani tak knihou o hokeji ako o živote samotnom. Babcock ju napísal s odbornou pomocou svojho dlhoročného priateľa Ricka Larsena a v Kanade sa stala bestsellerom.

Stojí za zmienku


Ak poznáte a obdivujete Mikea Babcocka, jeho prácu a jeho zodpovedný prístup k životu, táto kniha vás bez okolkov nadchne. Mňa nadchla tak ako máloktorá hokejová kniha, aj preto, že tohto muža a jeho spôsob myslenia som vždy ctil a venoval som mu veľa priestoru aj na svojom blogu Hockeytown Blog.

Leave No Doubt je uhladeným súborom príznačných vyjadrení, ktoré Mike Babcock vo svojej profesionálnej kariére neustále používa a inšpiruje nimi ďalších ľudí. Mnohé z jeho slov sa preslávili natoľko, že sa stali charakteristickými črtami jeho vyjadrovania. Babcock na to vo svojej knihe prihliadol a zaradil do nej aj kapitolu zvanú "Slovník Mikea Babcocka". Slovník figuruje na konci knihy a Babcock v ňom krátko vysvetľuje, čo v jeho živote znamená napríklad zodpovednosť, nepriazeň osudu, stanovisko, záväzok, pochybnosť, ego, strach, rodina, integrita, vodcovstvo, potenciál, príprava, tlak, úspech či mužstvo. Babcock týmto neobvyklým slovníkom názorne odhaľuje, akým inšpiratívnym spôsobom uvažuje a pristupuje k životu.

Vybraný úryvok


V žiadnej z kníh, ktoré som doteraz zreferoval na tomto blogu v rubrike Tipy na čítanie, som nenašiel toľko krásnych úryvkov ako práve v knihe Mikea Babcocka. Nakoniec ich bolo až toľko, že som sa rozhodol, že nebudem vyberať ten najlepší, ale radšej poukážem na krédo, ktoré sa stalo mottom tejto knihy, dalo jej názov a viselo v šatni hokejistov Kanady počas ich vancouverskej misie, ktorá vyvrcholila v nedeľu 28. februára 2010 ziskom zlatých medailí.

_____________________________

"Nenechaj nikoho na pochybách.
Že toto je naša hra.
Že toto je náš čas.
Že tých štrnásť februárových dní si budeme pamätať naveky.
Že každý z tých dní sa počíta.
Že záleží na každom stretnutí.
Že každý tréning je rozdielový.
Že každý z nás splní všetky očakávania.
Že to nie je o nás, ale o našej krajine.
Že vieme, že na každý zápas príde 33 miliónov Kanaďanov.
Že domáci ľad je výhodou.
Že nás nič nerozptýli.
Že nás nič nezastaví.
Že budeme odhodlaní.
Že sme tu, aby sme vyhrali.
Že naše mužstvo má charakter.
Že sme mužstvom osudu.
Aby sme celý svet varovali, že 28. februára 2010...
NENECHÁME NIKOHO NA POCHYBÁCH."


O Mikeovi Babcockovi na blogu Hockeytown Blog:

Martin Užák | 22.09.2018