Laura Jackson: Freddie Mercury - The King of Queen


 FREDDIE MERCURY - THE KING OF QUEEN

autorka: Laura Jackson (Anglicko)
žáner: biografia
v anglickom znení: Freddie Mercury, The Biography
prvé anglické vydanie: Piatkus Books, Londýn, 1997
české vydanie: Nakladatelství Beta, Praha, 2013
počet strán českej verzie: 183
ISBN českej verzie: 978-80-7306-553-9
 
Freddie Mercury bol výstredným bohémom, ktorý bol známy okázalým verejným vystupovaním a nenapodobiteľnou charizmou. Kniha Freddie Mercury - The King of Queen je fascinujúcim životopisom, ktorý popisuje nielen známe, ale aj menej známe stránky Mercuryho osobnosti, ako napr. jeho zábavnosť, ústretovosť, lojalitu a štedrosť, či prípadne opakujúce sa excesy, plynúce z nadmerného užívania kokaínu.

Táto kniha bola pri svojom prvom vydaní kladne prijatá ako fanúšikmi, tak aj zostávajúcimi členmi legendárnej kapely Queen. A to je dostatočne dobrý dôvod na to, aby si ju prečítal každý milovník rockovej hudby.
 

Stojí za zmienku

 
V Anglicku sa táto kniha dočkala už ôsmych vydaní. V novších edíciách nechýbajú predtým nezverejnené intímne spomienky viacerých persón, ktoré Mercuryho dobre poznali. Sú nimi napr. Malcolm McLaren, Tim Rice, Richard Branson, Cliff Richard, Bruce Dickinson, Mike Moran, Wayne Eagling, Zandra Rhodes, Susannah York.
 

Vybraný úryvok

 
Záverečné pasáže knihy sa v krátkosti venujú dlhodobo pripravovanému celovečerného filmu o Freddiem Mercurym a kapele Queen. Je na škodu, že tento film nebol pre vlečúce sa spory scenáristov a zostávajúcich členov kapely dodnes natočený, práve záver tejto knihy však naznačuje, prečo by tomu tak mohlo byť.
 
______________________________

"Navonok vyzývavý, vo vnútri však neistý. Mercury mal nespočetné množstvo skrytých stránok a zachytiť ich iba v dvoch hodinách celovečerného filmu bude určite nadľudská úloha. Ale pokiaľ bol Freddie Mercury už za svojho života rockovým gigantom, celovečerný film jeho nesmrteľnosť iba podčiarkne a vynesie ho i s "Queenmi" ešte k žiarivejším výšinám, než sú tie, v ktorých večne svieti jeho planéta."

Martin Užák | 27.08.2015