Karel Knap: Robert Reichel. Kapitán zlaté generace


 ROBERT REICHEL. KAPITÁN ZLATÉ GENERACE

autor: Karel Knap
žáner: autobiografia
vydanie: Egmont ČR, Praha, 2010
tlač: Tiskárny Havlíčkův Brod
vedúci redaktor: Petr Novotný
počet strán: 254
ISBN: 978-80-252-1366-7

Česká hokejová reprezentácia na prelome tisícročí vládla hokejovému svetu. Mala množstvo hviezd, ale jej najčastejším kapitánom a najväčším vodcom bol litvínovský odchovanec Robert Reichel.

Reichel v tejto knihe vysvetľuje, ako vznikla najúspešnejšia partia v histórii českého hokeja, ako sa presadzoval v drsnej NHL a ako poznal mnohé hokejové osobnosti, od Ivana Hlinku, Jiřího Šlégra, Martina Ručinského a Roberta Langa cez Joea Nieuwendyka a Waynea Gretzkyho až po Jaromíra Jágra či Žigmunda Pálffyho.
 

Stojí za zmienku

 
V posledných týždňoch sú na tejto stránke viac zdôrazňované rôzne zákutia ghostwritingu. Táto kniha je ukážkovým príkladom ghostwritingu v stredoeurópskych podmienkach. Autorom knihy je novinár Karel Knap, z textu ale vyplýva, že celý dej prerozprával Robert Reichel. V takomto prípade ide o tzv. polovičný až nepravý ghostwriting, čo znamená, že Knap pri tvorbe tejto knihy figuroval ako novinár, ktorý z Reichelových výpovedí a prerozprávaných skúseností vyskladal príbeh, upravil ho do knižnej podoby a sám sa stal autorom.
 

Vybraný úryvok

 
Kniha je okrem iného zaujímavá aj tým, že je veľmi priama a otvorená, ako to koniec koncov u hokejových kníh býva. Reichel v tomto diele nehľadí na to, čo je a čo nie je dôstojné, a otvorene rozpráva o hráčoch, ktorých mal veľmi rád, ale aj o takých, ktorých nijak zvlášť neobdivoval. O jednom z nich je aj krátky vybraný úryvok, ktorý predznamenáva jeho gól v nájazdovej lotérii semifinále olympiády 1998 v Nagane.
 
______________________________

"(Patricka) Roya v Kanade uctievali ako boha. Že v kľúčovej chvíli nikdy nesklame. Ale podľa mňa mal väčšinou v Montreale i v Colorade pred sebou parádnu obranu, ktorá mu veľmi pomáhala. To Dominik Hašek v Buffale sa musel spoliehať iba na seba. Všetko si vydrel sám. Rozhodne som z toho ich 'Svätého Patricka' nemal žiadny strach."

Martin Užák | 30.07.2015