K vydaniu elektronickej knihy Red Wings Corner

V utorok 29. septembra 2015 sa mi podarilo vydať moju druhú knihu, knihu Red Wings Corner. Keďže táto kniha je určená veľmi úzkemu súboru čitateľov, je vydaná elektronicky a je dostupná zdarma.
  
V utorok 29. septembra 2015 uzrela svetlo sveta elektronická kniha Red Wings Corner, ktorá je súborom originálnych príspevkov z dnes už neaktívneho hokejového blogu na spravodajskom portáli SlovakNHL.sk.

Obsah knihy tvorí 43 článkov, ktoré boli na blogu spod portálu SlovakNHL.sk zverejnené v rokoch 2009 až 2011. Kniha má aj z tohto dôvodu historický charakter a je určená najmä milovníkom hokejovej histórie a dlhoročným fanúšikom Detroit Red Wings. Knihu okrem toho charakterizuje jej originalita, pretože popisuje najmä také témy, ktorým sa v podobnom duchu nevenovali žiadni autori zo Severnej Ameriky ani Európy.

Na rozdiel od pôvodnej internetovej podoby spred mnohých rokov, tentoraz sú články v tomto knižnom súbore doplnené rôznymi vstupnými a výstupnými informáciami, poznámkami pod čiarou a neraz aj novými a predtým nezverejnenými poznatkami, ktoré aktualizujú atmosféru niekdajších udalostí.

Kniha Red Wings sa vyznačuje tým, že je písaná odborným jazykovým štýlom a má interdisciplinárny charakter. Tým sa zásadne líši od iných bežných hokejových kníh, ktoré sa píšu v zmysle zásad tvorivého písania (samozrejme okrem kníh, ktoré popisujú metodiku hokejovej prípravy a tréningu). Od bežných hokejových diel sa odlišuje aj tým, že kladie dôraz na citovanie pôvodných použitých prameňov. Týmto sa celkom vymyká z bežnej praxe českých a slovenských autorov, ktorí pri písaní o NHL nepodložene preberajú a prekladajú informácie od severoamerických novinárov, čím v radách svojich čitateľov vytvárajú dojem, že takýto postup je prirodzený.

Všetky tieto a ďalšie aspekty sa podpísali pod skutočnosť, že kniha Red Wings Corner nie je určená pre klasický knižný trh. To ale zároveň znamená, že je dostupná voľne, takže za jej stiahnutie sa neplatí.

Knihu možno stiahnuť z rôznych adries na internete. Je referovaná na viacerých weboch, vrátane SlovakNHL.sk, kde je propagovaná pri každom článku, ktorý popisuje aktuálne dianie o Detroit Red Wings. Kniha je umiestnená aj na stránkach elektronických obchodov a weboch, na ktorých ju možno čítať i bez nutnosti stiahnutia.

Kniha je okrem toho vedená v Slovenskej národnej knižnici v Martine, Univerzitnej knižnici v Bratislave, Jazykovom ústave Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied a ďalších štátnych inštitúciách a knižniciach. Ale hoci je dostupná voľne a zverejňuje obsah, ktorý už raz uzrel svet internetu, žiadna jej časť nesmie byť ďalej rozširovaná tlačou, na internete a inými médiami bez predchádzajúceho písomného súhlasu autora.


Viac o knihe Red Wings Corner: Hockeytown Blog | SlovakNHL.sk | Databáze knih


Red Wings Corner, Martin Užák, kniha o Detroit Red Wings


Martin Užák | 15.10.2015