Helen Exley: Priateľstvo 365


PRIATEĽSTVO 365

autorka: Helen Exley, Anglicko
originálny názov: Friendship 365. A Thoughtful Quote Every Day
žáner: zbierka slávnych výrokov
anglické vydanie: Watford, Helen Exley Giftbooks, 2011
slovenské vydanie: Bratislava, Slovart, 2012
preklad do slovenskej verzie: Mária Štefánková
ISBN slovenskej verzie: 978-80-556-0406-0

V živote niet mnoho významnejších hodnôt ako priateľstvo. Helen Exley zozbierala tisíce najhodnotnejších výrokov o priateľstve a 365 z nich zhrnula do knihy, ktorá má pripomenúť, aké je priateľstvo pre nás dôležité.

Číslo 365 naznačuje, že zozbieraných výrokov o priateľstve je presne toľko, koľko je kalendárnych dní v roku. Knižka Priateľstvo 365 ponúka 365 výrokov o priateľstve od rôznych svetových autorít a osobností. Mnohé ďalšie výroky sú prevzaté zo zahraničných prísloví a starých právd, ktoré sú naplnené hĺbkou a múdrosťou.

Stojí za zmienku

 
Darčeková podoba knihy Priateľstvo 365 (v ČR vyšla pod názvom "O přátelství 365") je príznačná menšími rozmermi a špirálovou väzbou. Knižka má formu stolového kalendára, takže na každý deň pripadá jeden výrok, ktorý je okrem autora a dátumu doplnený ilustráciou od detskej ilustrátorky Juliette Clarke.
 

Vybraný výrok

 
Keďže tento tip na čítanie vychádza dňa 9. augusta, nie je dôvod poukázať na iný výrok ako na ten, ktorý v knihe prislúcha práve tomuto dátumu. Autorom výroku je americký básnik, kritik a humorista Gelett Burgess.

______________________________

"Priatelia sú všetko, na čom záleží." 

Martin Užák | 15.01.2016