David Comfort: Rocková kniha mŕtvych


David Comfort, The Rock and Roll Book of the Dead, Jimi Hendrix kniha, Janis Joplin kniha, Jim Morrison kniha, Elvis Presley kniha, John Lennon kniha, Kurt Cobain kniha, Jerry Garcia kniha
ROCKOVÁ KNIHA MŔTVYCH

autor: David Comfort, USA
žáner: biografia
americké vydanie: New York, Kensington Publishing Corp., 2009
české vydanie: Brno, Nakladatelství Jota, 2010
preklad do českej verzie: Jan Kozák
počet strán českej verzie: 405
ISBN českej verzie: 978-80-7217-742-4
 
Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Elvis Presley, John Lennon, Kurt Cobain, Jerry Garcia. Sedem významných postáv, ktoré boli predurčené k tomu, aby sa stali priekopníkmi rocku. Sedem postáv, ktorých väčšina mala od detstva veľmi blízko k smrti a čítala si v Tibetskej knihe mŕtvych. Sedem postáv, ktorých smrť priťahovala a ktorých väčšina tušila svoj skorý koniec. Sedem postáv, ktoré sa svojou smrťou stali nesmrteľné.

Rocková kniha mŕtvych, nesúca podtitul Sedem osudových ciest k nesmrteľnosti, sa týmto siedmim postavám venuje nezaujatým a otvoreným štýlom bez nadnášania alebo zamlčovania faktov a udalostí. Autorom tohto fascinujúceho diela je americký spisovateľ David Comfort, známy ako tvorca románov a krátkych poviedok.
 

Stojí za zmienku

 
Súčasťou knihy je 16 kvalitných čiernobielych fotografií, zobrazujúcich väčšinu zo siedmich prevratných postáv s ich blízkymi alebo známymi. Jimi Hendrix je tu vyobrazený v spoločnosti svojich spoluhráčov Noela Reddinga a Mitcha Mitchella. Jim Morrison je na jednej fotografii odfotený s láskou Pamelou Courson v náručí. Elvis Presley je oblečený vo vojenskom šate a stojí po boku svojich rodičov Vernona a Gladys. Johna Lennona sprevádzajú kumpáni z The Beatles. Kurt Cobain má po svojom boku manželku Courtney Love a milovanú dcérku Francis Bean. A nakoniec Jerry Garcia je v obkolesení svojich komplicov z kapely Grateful Dead.
 

Vybraný úryvok

 
Krátke úryvky z knihy Davida Comforta boli na tomto blogu už prezentované v jednom z nižšie priložených článkov. Tento raz vyberám zaujímavú myšlienku, ktorú Comfort priniesol v úvodnej pasáži knihy.
 
______________________________
 
"Umelci sú novodobí šamani, úžasní čarodejníci, ktorí nás uvádzajú do nového sveta opojnej energie a uvoľnenia. Skutočný rock je nebezpečný, 'hurikán krížovej paľby', ako spievajú Rolling Stones vo svojej piesni Jumpin' Jack Flash. A na jeho vrchole stojí zenové umenie kontrolovať nekontrolovateľné, tanec na natiahnutom lane bez záchrannej siete. Niektorí na to doplatia."

Martin Užák | 28.05.2015