Jeden motivačný výrok, čo ma ženie vpred

Človek niekedy potrebuje motiváciu, aby zapracoval na niečom, čo je jeho úlohou. A to aj v prípade, že svoju prácu miluje. V príspevku poukazujem na jeden motivačný výrok, ktorý mi v tomto smere vždy pomôže.

Živiť sa ghostwritingom nie je nič jednoduchého. Aby človek obstál, musí mnohé.

Musí mať veľa skúseností a ďalšie skúsenosti musí bez prestania zbierať. Musí sa neustále učiť. Musí poctivo vytvárať vlastné portfólio. Musí byť trpezlivý, pracovitý a nesmierne disciplinovaný.

Musí vedieť výborne písať. Musí byť schopný vnášať sa do pocitov svojich klientov. Musí vedieť, ako ich preniesť do písomnej podoby. A v neposlednom rade musí vedieť, ako a kedy potlačiť svoje ego.

Musí sa tiež vyrovnať s tým, že pracuje ako tieňový autor a za svoju prácu sa nikdy nedočká verejného uznania - takého uznania, aké sa dostáva napríklad novinárom, bežným spisovateľom a umelcom.

Je teda prirodzené, že pri tom všetkom sa niekedy ťažko hľadá motivácia - aj keď človek svoju prácu miluje.


Motivácia je mimoriadne dôležitá (Rawpixel free image)


Za viac ako dekádu praxe v tomto odbore som si všimol, že ghostwriteri sa motivujú rôzne. Mnohí z mojich kolegov pritom využívajú aj bežné motivačné výroky, ktoré pozná každý. "Dokážeš všetko, čo len chceš" alebo "Ži svoj sen" - to sú len niektoré z dobre známych fráz, ktorými sa motivujú mnohí z nich.

Jeden výrok pomáha pri tejto náročnej, ale nesmierne naplňujúcej práci aj mne.

Je to výrok, čo nepatrí medzi najznámejšie. Popravde ani nie je veľmi motivačný - niekto by ho mohol vnímať skôr zaväzujúco, ale mňa motivuje náramne a je pre mňa ten "naj" už viac ako dvadsať rokov.

Tu je, v celej svojej kráse:

"Komu sa veľa dostáva, od toho sa veľa očakáva."


Výrok pochádza z anglickej frázy "To whom much is given, much is expected", resp. "To those whom much is given, much is expected". Túto frázu preslávil John F. Kennedy, svojho času prezident USA. Prevzal ju z biblie, kde miesto očakávania stála požiadavka ("... od toho sa veľa požaduje").

S týmto výrokom som sa stretol ešte ako tínedžer. Zapamätal som si ho aj vďaka Detroit Red Wings, americkému hokejovému klubu, ktorý ho na prelome tisícročí mal vypísaný nad šatňou ako určité memento pre svojich štedro platených hráčov, od ktorých sa očakávalo, že budú hrať len o tie najvyššie priečky.

O Red Wings dlhodobo píšem na blogu Hockeytown Blog. Tento blog je posledné roky jednou z hlavných častí môjho pracovného portfólia, takže predmetný výrok mám v mysli veľmi často. Koniec koncov, dal som si záležať na tom, aby bol veľkým písmom odcitovaný aj v elektronickej knihe Red Wings Corner.

Pôvodná biblická verzia výroku hovorí, že pokiaľ je človek obdarený talentom, bohatstvom, poznaním alebo časom, očakáva sa od neho, že svoje dary využije na oslavu Boha a pre prospech druhých.

Novodobá verzia z úst J. F. Kennedyho naznačuje, že každý z nás je v tomto svete zodpovedný za to, čo má, a od každého, komu sa toho dostalo veľa, sa bude o to viac očakávať.

Výrok ma motivuje, pretože za ním vidím ohromnú zodpovednosť. Čím som starší, tým viac si uvedomujem, aké mám šťastie, že sa môžem venovať niečomu, o čom som sníval ešte ako dieťa. Nemyslím tým priamo ghostwriting, ale skôr možnosť živiť sa písaním a možnosť byť sám sebe pánom.

Uvedomujem si však, že nepracujem len preto, aby som si jedného dňa začal užívať dostatok a prestal svetu vracať. Že nepracujem len preto, aby som raz usúdil, že svet už viac nemá právo odo mňa niečo očakávať.

Milujem svoju prácu a to, ako napĺňa môj život. Viem a uvedomujem si, že sa odo mňa očakáva veľa. A som naozaj nesmierne vďačný, že môžem prinášať to, čo sa odo mňa očakáva, a očakávania plniť.

"Komu sa veľa dostáva, od toho sa veľa očakáva."

Stačí mi na ten výrok pomyslieť a viac nepotrebujem a hneď sa ženiem do práce.

A všetko je tak, ako má byť.


Martin Užák | 22.06.2018