Tisíc ciest k elektronickej knihe Red Wings Corner

Kniha Red Wings Corner dosiahla v lete tohto roka na zaujímavý míľnik. Hoci je to kniha špecifická a určená úzkemu okruhu čitateľov, už pred prvým rokom od svojho vydania zaznamenala tisícku online prístupov.

Elektronická kniha Red Wings Corner čoskoro oslávi prvý rok od svojho vydania. Odo dňa 29. septembra 2015, kedy kniha vyšla, začalo jej postupné rozširovanie svetom internetu a odkazovanie na rôznych serveroch a adresách, na ktorých si ju možno stiahnuť zdarma vo formáte PDF alebo prečítať online.

Kniha je určená úzkemu okruhu čitateľov, keďže popisuje ľadový hokej s osobitným dôrazom na michiganský klub Detroit Red Wings, je písaná odborným jazykovým štýlom a má interdisciplinárny charakter, pretože okrem ľadového hokeja zasahuje aj do iných sfér a oblastí, akými sú napr. filozofia, psychológia, etika, sociológia, politika či ekonomika. Hoci všetky tieto skutočnosti nie sú dôvodom, prečo by táto kniha mala mať kvantum čitateľov, už pred prvým rokom od svojho vydania dosiahla na jeden nečakaný míľnik. Podarilo sa jej totiž dosiahnuť na tisícku online prístupov vo forme online čítaní alebo stiahnutí vo formáte PDF.

O tisícke rôznych ciest k tejto elektronickej knihe hovoria štatistiky serverov, na ktorých je kniha prístupná. Na tisícku online čítaní alebo stiahnutí dosiahla dňa 21. augusta 2016, tzn. pred zhruba troma týždňami.

Najviac online prístupov bolo zaznamenaných na stránke eKnižky.sk, kde knihu možno čítať online. Do 21. augusta tohto roka k nej na tejto stránke viedlo celkom 775 návštev. Daná stránka však v ostatnej dobe aplikuje týždenné vynulovanie počítadla o čítaní a k novému týždennému počítadlu pridáva aj počet stiahnutí prihlásenými užívateľmi, takže od 21. augusta sú ďalšie štatistiky o počte prístupov ku knihe neznáme.

Ďalšia výdatná porcia online prístupov ku knihe Red Wings Corner bola zaznamenaná v online úschovni na adrese eDisk.sk / eDisk.cz, odkiaľ možno knihu sťahovať. Do 21. augusta bola kniha z tejto úschovne stiahnutá v 111 prípadoch; do dnešného dňa má za sebou 115 úspešných stiahnutí.

K tisícke známych online prístupov prispeli aj štatistiky zaznamenané na stránke 1000kníh.sk. Na tejto stránke môžu užívatelia kupovať rôzne elektronické knihy určené na predaj, alebo sťahovať elektronické knihy rozširované zdarma v prípade, že uvedú svoju e-mailovú adresu, vďaka čomu získajú jedinečný odkaz na stiahnutie. Do 21. augusta bolo prostredníctvom tejto stránky rozposlaných 89 odkazov na stiahnutie knihy Red Wings Corner zdarma, pričom do dnešného dňa vzrástol ich počet na číslo 94.

Poslednou stránkou ponúkajúcou štatistiky týkajúce sa prístupov ku knihe Red Wings Corner je populárna platforma issuu.com, na ktorej možno knihou listovať online. Kniha bola na platformu nahratá v júli tohto roka, do 21. augusta zaznamenala 34 online čítaní a do dnešného dňa narástol počet jej čítaní na 38.

Kniha je okrem toho umiestnená aj na ďalších serveroch, ktoré na ňu odkazujú, alebo ju ponúkajú na stiahnutie, ale štatistiky o počte online prístupov nezverejňujú. Je to napr. prípad úschovne dát Sdílej.cz, kde je kniha nahratá od svojho vydania. Počet online prístupov k nej je teda ešte väčší ako hovoria známe štatistiky.

Priznám sa, že od vydania tejto knihy som dostal už niekoľko desiatok správ a e-mailov s otázkou, kde sa dá zakúpiť a prečo nevyšla v papierovej forme. Zakaždým som odpovedal rovnako, a síce že na Slovensku a v Česku neexistuje trh, na ktorom by sa jej predaj mohol uplatniť v podobnej miere ako u bežných druhov kníh, preto vyšla elektronicky a je dostupná zdarma. K tomuto presvedčeniu som dospel po dlhoročných skúsenostiach s prácou v publikačnom priemysle, nikdy som o ňom nepochyboval a nepochybujem o ňom ani po prvej tisícke online čítaní alebo stiahnutí.

Cieľom tejto knihy naozaj nebolo zarobiť, ale rozšíriť ju medzi záujemcov čo najjednoduchšou a najmodernejšou cestou, a urobiť to zadarmo. No a myslím, že s tisíckou online ciest sa tento zámer podaril.

Martin Užák | 10.09.2016