Umelecká knižná väzba v podaní Lidy Mlichovej

Viazaniu kníh sa venuje kdekto, ale nie každý dokáže túto činnosť zmeniť na umenie s celoeurópskym významom. Knihárska dielňa Lidy Mlichovej je v tomto smere unikátom, aký sa len tak nevidí.


Knihárska dielňa Lida Mlichová


Koncom januára 2012 som s malou dušičkou pátral po nejakom žilinskom kníhviazačstve, ktoré by bolo ochotné pripraviť druhú časť propagačného nákladu komunitného diela Rock Club očami štamgastov.

Zo všetkých možností, ktoré sa objavili, ma najviac oslovila knihárska dielňa pani Lidy Mlichovej.

Dnes viem, že k lepšej voľbe by som nikdy neprišiel, a to nielen v Žiline.

Keď som do tejto jedinej slovenskej dielne svojho druhu zavítal po prvýkrát, po chvíli som sa začal hanbiť. Hanbil som sa, že som okolo tohto ateliéru kedysi chodil celú strednú školu, no nikdy som ho nenavštívil osobne.

Knihárska dielňa Lidy Mlichovej je skutočnou pýchou mesta Žilina a raritou strednej Európy. Za jej tradíciou a svetovým cvengom sa ukrýva očarujúca ručná práca jedinečnej umelkyne, ktorá toto podmanivé remeslo zdedila po svojom otcovi Jánovi Vrtílkovi, významnom predstaviteľovi umeleckej knižnej väzby.

"Na pár krokov od žilinského Mestského divadla je ešte jedno divadlo, divadlo krásnej knihy," vyhlásil žilinský rodák Ľubomír Feldek. Človek, ktorý tento unikátny ateliér navštívil, musí len súhlasiť.

S originálnou knihárskou dielňou pani Lidy Mlichovej a jej rozprávkovými prácami sa môžete zoznámiť na adrese kniharskadielna.sk. Aj v tomto prípade však platí, že niet nad osobný kontakt.

Martin Užák | 14.10.2012