Reedícia knihy o Rock Clube naOZZaY

Kniha o nitrianskom Rock Clube naOZZaY bola spočiatku uverejňovaná v rôznych formátoch. Tento príspevok, ktorý pochádza zo 16. augusta 2011, sa vracia k jej prvej reedícii.


Martin Užák, Ján Mihál, Rock Club očami štamgastov, Rock Club naOZZaY


8. marca 2010 uzrela svetlo sveta skromná elektronická kniha o nitrianskom Rock Clube naOZZaY. Dielo bolo takmer jeden celý rok umiestnené na pôvodnom blogu Books: Red Wings And More a v prvých desiatich týždňoch od uverejnenia k nemu smerovalo viac ako 330 originálnych návštevníkov. 1. februára 2011 prešla kniha do ucelenej podoby PDF, ktoré bolo záujemcom k dispozícii po objednaní cez e-mail.

16. augustom 2011 doznáva knižka definitívnej formy, ktorá sa viac meniť nebude. PDF súbor o 206 stranách síce už nemožno objednať prostredníctvom e-mailu, no dá sa ľahko stiahnuť priamo z internetu.

Hlavnou náplňou reedície bolo ošetrenie všetkých 353 fotografií a ilustrácií. Snímky doznali najvyššieho možného rozlíšenia, z pôvodnej plnofarebnej scenérie prešli do čiernobieleho rázu a boli doplnené popisom.

Všetky ďalšie informácie o knihe, ako aj toľko dôležitý odkaz na jej stiahnutie, možno nájsť v sekcii Rock Club očami štamgastov. Súčasťou sekcie sú aj odkazy na rôzne sprievodné články a zaujímavosti.

V základnom obsahu dielo popisuje predovšetkým obdobie rokov 2005 až 2007. Jednou z jeho hlavných častí sú zápisky z originálnych notesov od spoluautora Jána "Johnyho" Mihála. Zápisky z týchto notesov sa prostredníctvom ročného drobnohľadu (18. február 2007 až 18. február 2008) pokúšali zachytiť typickú atmosféru, na akú možno v klube natrafiť počas jeho bežnej prevádzky.

Dielo tiež zhŕňa polstoročie veľkej rockovej muziky, ktorá je predostieraná na pozadí birminghamskej kapely Black Sabbath. Nechýba ani história Rock Clubu naOZZaY (nie však podniku z jeho predošlých dôb, kedy bol označovaný termínmi "Podium", "Vrštať" či "Vrták", čo si mnoho čitateľov pletie).

Nosný obsah šiestich kapitol je doplnený drobnou fotogalériou z koncertov, registrom dôležitých pojmov, súpisom prameňov, desiatkami komunitných podpisov a ďalšími zaujímavosťami.

Martin Užák | 16.08.2011