Čo sa môže stať, keď po ruke nie je ghostwriter

V publikačnom priemysle možno natrafiť na celý rad rôznych odstrašujúcich príkladov toho, čo všetko sa môže stať, keď po ruke nie je ghostwriter. Jeden takýto príklad prezentujem v tomto príspevku.
  
Pokiaľ aspoň okrajovo sledujete zahraničné spravodajstvo, možno ste zastihli správu o osude americkej reportérky Wendy Bellovej z televíznej stanice WTAE-TV v Pittsburghu. Bellová bola koncom marca tohto roka prepustená z práce za rasisticky orientované komentáre, ktoré zverejnila na svojom profile na sociálnej sieti.

Bellovej by sa to pravdepodobne nikdy nestalo, ak by využila služby, ktoré sú pre známu osobnosť jej kalibru ako stvorené. Reč je o ghostwritingu, záhadnej to sfére publikačného priemyslu s minimom verejného povedomia.

V čom Bellová pochybila

 
Bellová zaujímala stanovisko k medializovanej vražde, ktorá sa odohrala na pittsburghskom predmestí. Skupina osôb čiernej pleti si vo svojej záhrade užívala grilovanie, keď bola nečakane napadnutá strelcom. Ako tieto osoby pred ním utekali, vbehli do rany druhému strelcovi. Pri tomto plánovanom útoku boli štyri osoby zranené a ďalších šesť osôb zomrelo, vrátane ženy, ktorá bola v ôsmom mesiaci tehotenstva.

Bellová sprvoti pochybila, keď označila útočníkov za osoby čiernej pleti skôr, ako boli takto identifikovaní políciou. Uviedla, že to boli mladí černosi vo veku okolo dvadsať rokov, a že polícia ich dobre pozná, pretože už boli trestne stíhaní. Napísala tiež, že títo vrahovia majú veľa nevlastných súrodencov od rôznych otcov, ich matky musia mať viacero pracovných úväzkov, v predmetnej časti mesta vyrástli a vedia chodiť v systéme, ktorý tam panuje. V inej pasáži nepriamo poukázala na rozdiel, ktorý vidí medzi útočníkmi a impozantným černochom, ktorého si všimla, ako usilovne pracuje v reštaurácii a ako z neho vyžaruje pozitivizmus, aj keď zbiera zvyšky jedla z podlahy. Keď jeden z diskutérov označil jej komentár za inorodý rasizmus, odpovedala mu, že ide o realizmus, nie rasizmus.

Bellová, ktorá je bielej pleti a problémom Afroameričanov sa venovala už veľakrát, zverejnila tento status na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook, kde okrem jej fotografie figurovalo aj logo televíznej spoločnosti, kde pracovala. Spoločnosť voči tomu nezostala chladná, Bellovú zakrátko suspendovala a na konci marca ju prepustila. Spoločnosť argumentovala tým, že Bellovej vyjadrenia prišli do rozporu s jej etikou a prijatými novinárskymi normami. Bellovej nepomohlo ani verejné ospravedlnenie, v ktorom sa kajala, že jej komentáre boli nesprávne pochopené. Spoločnosť musela opustiť po 18 rokoch, počas ktorých zožala viacero úspechov a získala 21 regionálnych ocenení Emmy.

Týmto sa informovanie o tomto prípade končí. Ďalej hrá rolu už iba to, čo sa stalo z pohľadu Wendy Bellovej, a síce prepustenie z práce. Berte prosím na vedomie, že zámerom článku nie je rozoberať, či vyjadrenia Wendy Bellovej boli alebo neboli rasistické; či by pre ňu bolo alebo nebolo lepšie, pokiaľ by sa k prípadu nevyjadrovala osobne; alebo či sa televízna spoločnosť zachovala alebo nezachovala správne, keď ju prepustila.
 

Keď chýba ghostwriter

 
Priznám sa, že keď som o tomto prípade počul po prvýkrát, v momente mi napadlo, ako by sa Bellová prepusteniu z práce vyhla, pokiaľ by využívala služby, ktoré dnes bežne využívajú verejne známe osobnosti. Mám na mysli služby ghostwritera, ktorý je známymi osobnosťami platený za to, aby vystupoval (písal) v ich mene.

Ghostwriting na sociálnych sieťach nie je pôvodnou formou ghostwritingu, keďže ten sa sprvoti orientoval najmä na písanie kníh podľa predstáv a želaní zadávateľa, ktorý neskôr vystupoval ako ich autor. Dnes však ghostwriter môže byť aj editorom a prenajatým autorom na sociálnych sieťach.

Ghostwriter na sociálnej sieti má prístup k osobného profilu osobnosti, ktorá si ho najala, a je platený za to, aby písal v jej mene. S osobnosťou má uzatvorenú zmluvu s obvykle vysokou pokutou alebo ďalšími formami právneho postihu pre prípad, že by prezradil vlastnú identitu. Je oboznámený s tým, čo má a čo nemá zverejňovať, ako má v mene osobnosti vystupovať, na aké témy sa má zameriavať. Do svojej práce vkladá skúsenosti s písaním pútavých a ľahko predajných textov, takže akákoľvek známa osobnosť vďaka nemu na sociálnej sieti pôsobí veľmi uhladene, nerobí gramatické chyby a vyjadruje sa ako rýdzi profesionál. Vtip je v tom, že známa osobnosť tým nielenže šetrí čas a energiu a udržiava si dobré meno, ale jej fanúšikov môže pri tom všetkom napadnúť, že o nej mali možno mylné predstavy, keď sa takto krásne vyjadruje a prezentuje, a že by sa možno uplatnila aj v iných profesijných sférach.

Reportérka Wendy Bellová patrila do tej skupinky verejne známych osobností, ktoré sa na svojom sociálnom profile zaobišli bez ghostwritera. Som presvedčený o tom, že sa jej to stalo osudným, pretože žiadny skúsený ghostwriter by nikdy nesúhlasil s prenájmom, pri ktorom bude za iného človeka zverejňovať rasovo orientované vyjadrenia a ďalšie podobné komentáre k spoločensky mimoriadne háklivým problémom. Takéto šialenstvo by si do zmluvy nenechal napísať žiadny skúsený ghostwriter, ktorý vie, ako sa buduje dobré meno a ako sa naopak ničí. Nik by nebol ochotný vziať na seba takúto zodpovednosť a vo vlastnom mene čeliť obvineniam z rasizmu alebo zverejňovať komentáre s "neslýchaným nedostatkom úsudku", ako ich nazvala spoločnosť, kde Bellová pracovala.

V Bellovej prípade prepustenia z práce nehrá rolu dobrosrdečnosť vyjadrení, ako je to medzi bežnými ľuďmi v bežnej komunikácii. V bežnej interpersonálnej komunikácii bežných ľudí sa môže riešiť to, ako človek vôbec môže povedať niečo zlé, pokiaľ niečo také povedal, alebo ako si to vôbec môže myslieť. Avšak v prípade verejne známej televíznej reportérky tento model slobodnej komunikácie jednoducho neplatí, pretože vo svojom spoločensky excentrickom postavení musí dobre zvažovať každé jedno slovo, ktoré vypustí do sveta.

Podstata tohto prípadu prepustenia z práce pritom nespočíva v tom, že ghostwriter by Wendy Bellovej zachránil kožu. Ghostwriter na sociálnej sieti nemá zachraňovať osobnosti kožu. To nie je jeho úloha. Jeho úloha spočíva vo vytváraní takého obsahu, ktorý osobnosti udrží popularitu, a v najlepšom prípade ju ešte zvýši.

Wendy Bellová urobila veľkú chybu, pretože pri svojom komentovaní zjavne ukázala, že netušila, čo si môže a nemôže dovoliť. Ak by mala po ruke dobrého ghostwritera, nepochybujem o tom, že by sa jej to nestalo.

Vďaka ghostwritingu sa človeku stáva to, čo chce, aby sa mu stalo. Dosahuje ním to, čo chce dosiahnuť. Nevyužíva ho preto, aby si uškodil a prišiel o prácu. Využíva ho, aby sa s pomocou profesionála posunul ďalej.

A o tom, koniec koncov, ghostwriting je.
  
 
Z podkladov:
  • Pittsburgh TV station 'ends relationship' with anchor after racially tinged Facebook post (Yanan Wang, The Washington Post; 31.3.2016)
  • News anchor fired after Facebook post stereotyping black people as criminals (Christopher Brennan, New York Daily News; 31.3.2016)
  • News anchor Wendy Bell fired by Pittsburgh TV station after racial Facebook post (Geoff Herbert, Syracuse Media Group; 31.3.2016)

Martin Užák | 31.05.2016