All Right Bratislava! Dočkáme sa znova?

V sobotu 29. mája 2010 som si zašiel na historicky prvý koncert legendárnej kapely Kiss na Slovensku. Presne o dva roky neskôr - 29. mája 2012 - som spomínal na slovenskú premiéru Kiss týmto príspevkom.


Kiss v Bratislave, Kiss Bratislava 2010
Kiss v Bratislave (© Andy, s láskavým dovolením)


"You Wanted The Best, You Got The Best! The Hottest Band In The World - Kiss!"

Táto fráza je pre koncerty legendárnej kapely Kiss typická ako oheň, pyrotechnika či prepracovaná javisková show. Na to, aby známe spojenie odznelo aj na Slovensku, sa však muselo čakať dlhé desaťročia. Slováci sa dočkali až pred dvoma rokmi, 29. mája 2010. Slávna americká formácia vystúpila v onen večer pred 13 tisíckami nadšených fanúšikov na bratislavských Pasienkoch, aby mnohým z nich splnila tie najtajnejšie sny.

Prvý slovenský koncert Kiss bol súčasťou turné Sonic Boom Over Europe Tour, ktoré sa viazalo k ich dosiaľ poslednému štúdiovému albumu. V Bratislave však odzneli len tri nové piesne. Zvyšok playlistu tvorili staré dobré hity z prvých dvoch dekád existencie kapely. Človek si mohol vychutnať päť skladieb z debutového albumu, ktoré boli sprevádzané aj ďalšími legendárnymi songami 70. rokov, ako aj niekoľkými mladšími hitmi z 80. rokov. Z najznámejších diel neodzneli len Do You Love Me, God of Thunder a Strutter.

Kiss skrátka ponúkli svoje nablýskané maximum, maximum, ktorému boli vždy verní.

Za vystúpením kapely, často označovanej veľavravným slovným spojením "The Beatles svojej generácie", som vycestoval spolu s kolegom fanúšikom Jurajom Kopčom. Myslím, že naše pocity sú rovnaké ako u ostatných priaznivcov. Koncert Kiss je zážitkom na celý život. Paul Stanley, Gene Simmons, Tommy Thayer a Eric Singer predviedli fantastickú show, popri ktorej nechýbal ani Simmonsov vzlet k stropu javiska, Stanleyho nadnášanie nad rozohneným davom, no tiež spomienka venovaná Ronniemu Jamesovi Diovi, bývalému frontmanovi Black Sabbath, ktorý prehral svoj boj s rakovinou len dva týždne pred koncertom.

Zaujímavosťou bratislavského vystúpenia bola skutočnosť, že Kiss ním rozbehli druhú polovicu svojho turné po Európe. Počas jazdy, ktorá trvala takmer dva mesiace, navštívili 18 krajín a absolvovali 35 koncertov.

Po Sonic Boom Over Europe Tour nasledovala štvortýždňová pauza, po ktorej skončení sa Kiss vrhli na ešte gigantickejšie The Hottest Show On Earth Tour. Toto turné trvalo s prestávkami a predĺženiami až do júla 2011. Kapela počas neho odohrala 58 koncertov v USA, Kanade, Mexiku a Portoriku.

Či už to bolo počas turné v Európe, alebo počas turné v Amerike, kapela sa nikdy nebránila tvrdeniam, že začne pracovať na ďalšom albume. Dnes sa presviedčame, že tieto slová sa stávajú skutočnosťou.

V októbri 2012 uzrie svetlo sveta štúdiový album zvaný Monster, ku ktorému je pripravené aj turné na oboch kontinentoch, kde si Kiss zahrajú v spoločnosti kapely Mötley Crüe. Oficiálna stránka kolektívu (kissonline.com) napovedá, že prvá časť turné sa uskutoční v zámorí, pričom na Európu príde v roku 2013.

Predstava, že by sa Kiss mohli opäť ukázať na Slovensku, prípadne v Čechách, Rakúsku alebo inde v strednej Európe, doslova hreje pri srdci.

Ak ste totiž zažili koncert Kiss, chcete jediné: zažiť ho znova.

Martin Užák | 29.05.2012