Dielo o naOZZaY: prečo nevyšlo vo väčšom náklade?

Vydanie knihy v elektronickej forme miesto formy papierovej nie je dnes ničím neobvyklým, stále však treba rátať s tým, že bude potrebné vysvetľovať, prečo dostala prednosť elektronická verzia.

Dielo o nitrianskom Rock Clube naOZZaY bolo po prvýkrát uverejnené pred viac ako dvoma rokmi. V tom období bolo k dispozícii v podobe nesúvislého textu vhodeného priamo do internetových stránok, čo sa zmenilo 1. februára 2011, kedy kniha prešla do ucelenej formy stiahnuteľného súboru PDF.

Netradičný projekt z rockového prostredia sprevádzalo počas jeho jednotlivých zverejnení dostatok úprav, no i napriek tomu sa nikdy nestalo, že by prešlo aj do väčšieho nákladu na papieri a zastalo si tak štatút klasickej papierovej knihy, ktorú možno vziať do rúk a prezerať listovaním jednotlivých stránok.

Keď sa so spoluautorom Jánom Mihálom obzeráme späť, prichádzame k zisteniu, že žiadne dianie okolo tohto diela nevyvolalo väčšiu pozornosť. Kniha bola postupne propagovaná v množstve článkov, samotným Rock Clubom, niekoľkými slovenskými neziskovými organizáciami, či napr. na stránkach blog.cz, no každá z týchto akcií vždy stála v úzadí jednej jedinej otázky: "Prečo nie je dielo aj na papieri?"

Na otázku, ktorou sme častovaní prakticky dodnes, sme nikdy nevedeli presne reagovať.

Dnes však odpoveď poznáme.

Zrejme nebude prekvapením, že základným dôvodom neuverejnenia vo forme klasickej knižnej publikácie sú financie. O približnej výške nákladov na výrobu jednej knihy sme mali dlhšiu dobu len isté predstavy, čo sa však zmenilo vo februári 2012. Svetlo sveta totiž uzrel propagačný náklad, ktorý je už prakticky rozdaný.

Prvá časť nákladu má rýdzo originálne prevedenie, pod ktoré sa podpísala šitá väzba legendárnej knihárskej dielne Lidy Mlichovej. Druhá časť nákladu je realizovaná nenáročnou lepenou väzbou. Oba druhy nákladu majú spoločný kvalitný papier, tvrdý kartónový obal, ale i jednotkovú cenu výroby - 25 €.

Vydávať vo veľkom knihu s jednotkovým nákladom o hodnote 25 € je nereálne. Je síce pravdou, že v prípade veľkovýrobných podmienok by sa cena za jeden kus o niečo znížila, beztak by však zostala veľmi vysoká. Dielo o Rock Clube naOZZaY má totiž kronikársky až encyklopedický charakter. Uvalenie obsahu do najrozšírenejšieho mäkkého obalu by z knihy urobilo akýsi katalóg, ani nehovoriac o viac ako 350 fotografiách, ktoré by si na cene tlače vybrali svoju vysokú daň. Samozrejme, všetky prvky sa vždy dajú rôznymi spôsobmi zredukovať či obmedziť, čo však v prípade tohto druhu diela skutočne nejde.

Naraziť v kníhkupectvách na drahú encyklopédiu nie je žiadny problém. Tieto druhy kníh naozaj nie sú žiadnym ohrozeným druhom. Prim tu však hrá osobitý spôsob financovania, ktorý už toľko známy nie je.

Encyklopedické knihy sú väčšinou financované vďaka grantom z Európskej únie či Ministerstva kultúry, inokedy vďaka peniazom sponzorov, ktoré do obsahu pridajú svoje reklamné texty a celú výrobu zastrešia. Takéto knihy sa na trh uvádzajú vďaka tomu, že miesto autorov (vydavateľov) tasí peňaženku niekto iný.

Medzi grantom celoštátnej alebo európskej organizácie a peniazmi sponzorov je jeden zásadný rozdiel. Štátne peniaze totiž dostanete jedine v prípade, že knihu vydávate v riadnom vydavateľstve. Táto skutočnosť si v prvom rade vyžaduje, aby ste knihu predali v minimálne dvoch tisícoch nákladov. Dielo Rock Club očami štamgastov, ktoré má výhradne komunitnú povahu, teda nemalo najmenšiu šancu.

Tieto príležitosti sa javili ako veľmi podobné aj v prípade hľadania určitého sponzora. Kniha sa opiera o prostredie, v ktorom dominuje alkohol. Zohnať sponzora na takto postavený projekt je priam nemožné.

Možnosti vydania vo vydavateľstve alebo vďaka peniazom sponzorov boli vylúčené. Naskytla sa teda ešte posledná príležitosť, pri ktorej by sa dielo uviedlo do obehu vďaka vydaniu nákladom autorov.

Dajme tomu, že jednotková cena výroby o hodnote 25 € sa pri niekoľkých sto kusoch nákladu zníži na hodnotu 20 €. Dajme tomu, že by bolo možné vyrobiť 200 kusov knihy v celkovej hodnote 4 000 €.

Ruku na srdce: bol by čitateľ skutočne ochotný zaplatiť za dielo, ktoré si môže poľahky prezrieť aj v elektronickej forme, nehoráznych 20 €? Nie, myslíme si, že dvestokrát skutočne nie.

Dielo o naOZZaY má a vždy malo mať výhradne komunitnú povahu. Malo byť dostupné voľne, a nech to znie akokoľvek, cieľom jeho uverejnenia skutočne nebolo ani zarobiť, no ani pýtať od čitateľov nejaké skromné peniaze, ktoré by pokryli aspoň drobučkú časť nákladov.

Všetky tieto aspekty sú pri elektronickom uverejnení dodržané a rozhodne ich nechceme meniť.

Kniha o naOZZaY je netypické dielo, ktoré bezprostredným spôsobom popisuje konkrétne prostredie a situácie. Je teda určené najmä tým, ktorí všetko to dianie zažili. Dôkazom komunitných príbehov je viac ako 350 fotografií a súhlas takmer 130 protagonistov, bez ktorých spolupráce by projekt nikdy nevznikol.

Takéto dielo nemožno predávať, no a pokiaľ ste nevyhrali v lotérii, čo sa nám nepodarilo, nemožno ho ani rozdávať. Prínos veľkého nákladu na papieri by bol možný len pri oprostení od hromadného rozdávania alebo pri veľkom okresaní požiadaviek na formu knihy. To sú však scenérie, ktoré dopustiť nechceme.

Martin Užák | 21.06.2012