Tomáš Borec: Manažéri na cudzom parkete


Tomáš Borec: Manažéri na cudzom parkete
MANAŽÉRI NA CUDZOM PARKETE

podnázov: Ako prekonávať nástrahy interkultúrnej komunikácie
autor: Tomáš Borec
žáner: populárno-náučná literatúra
vydanie: Neopublic Porter Novelli, Bratislava, 2009
poradie vydania: prvé vydanie
počet strán: 218
ISBN: 978-80-970227-5-4
 
V dnešnom svete možno komunikovať aj bez ohľadu na vzdialenosť, v medzinárodnom obchode však naďalej platí nevyhnutnosť osobného kontaktu medzi manažérmi, čím stúpa význam interkultúrnej komunikácie.
 
Kniha Manažéri na cudzom parkete ponúka návody, ako prekonávať nástrahy interkultúrnej komunikácie a úspešne komunikovať s partnermi z iných obchodných kultúr s dodržaním pravidiel zdvorilého správania. Kniha vyzdvihuje, že úspešným medzinárodným manažérom môže byť iba ten, kto rešpektuje, že ľudia v rôznych kultúrach rozmýšľajú rôznymi spôsobmi a na základe toho aj rôzne komunikujú.
 

Stojí za zmienku

 
Ako už naznačuje názov, kniha je určená pre manažérov, je však napísaná natoľko prístupne, že ju dokáže oceniť ktokoľvek, kto sa chystá na stretnutie s človekom z inej kultúry. Kapitoly sú prehľadne rozdelené podľa jednotlivých krajín, ktoré popisujú. Na začiatku figurujú vybrané európske krajiny, následne sú to niektoré ázijské a arabské krajiny, neskôr vybrané krajiny amerického kontinentu a na záver Južná Afrika a Austrália.
 
Veľkou devízou knihy je praktické popisovanie konkrétnych situácií, ktoré môžu nastať pri komunikácii s obchodným partnerom z inej krajiny. Čitateľ tak má možnosť pripraviť sa, aby sa pri tejto konfrontácii nedostal do nepríjemnej situácie - aby neuškodil sebe, alebo neurazil svojho komunikačného partnera.

Kniha má aj jednu slabú stránku, a tou je nešikovná brožovaná väzba. Vnútorný okraj knihy je veľmi malý, takže pri postupnom listovaní je stále ťažšie čítať text umiestnený pri tomto okraji.
 

Vybraný úryvok

 
Kniha popisuje kultúrne zvyklosti desiatok rôznych krajín a o žiadnej z nich sa nedá prehlásiť, že by bola nezaujímavá. Vybrať aspoň jeden reprezentatívny úryvok je teda vskutku náročné, pretože kniha je to skutočne výborná. Nakoniec som sa rozhodol pre úryvok poukazujúci na typické komunikačné zvyklosti Talianov.
  
______________________________
 
"Taliani sú navyknutí na tesnejšiu blízkosť medzi osobami a keď sa medzi partnermi prehĺbi obchodný vzťah, pri rozhovore udržiavajú len minimálny odstup, niekedy aj menej, než je dĺžka paže. Považujte to za prejav dôvery. Dotyky rúk, potľapkávanie po pleciach či chrbte sa nepovažujú za obťažovanie."

Martin Užák | 14.09.2016