Preklad celých kníh na blogu vás môže vyjsť draho

Príspevok poukazuje na stránky a blogy, ktoré sa sústreďujú na preklad cudzojazyčných kníh. Zatiaľ čo čitatelia môžu túto otázku vnímať ako cennú službu, v skutočnosti ide o nebezpečný nešvár.

Na internete možno natrafiť na celý rad osobných stránok a blogov, ktoré sa sústreďujú na prekladanie cudzojazyčných kníh a ich uverejňovanie v slovenčine alebo češtine. Niektoré tieto diela neboli preložené nikdy, iné boli preložené až po čase a ďalšie boli preložené a vydané súbežne s originálom.

Tak alebo onak, toto uverejňovanie je nelegálne.

Autori osobných stránok a blogov, ktoré uverejňujú preklad cudzojazyčných kníh, nemajú povolenie od pôvodného autora diela a ani od agentúry, ktorá ho zastupuje. Toto povolenie by totiž nikdy nedostali.

Mnohí zo samozvaných prekladateľov sa nazdávajú, že zahraničným autorom robia dobrú reklamu a svojim domácim čitateľom veľkú službu, keďže najčastejšie sa orientujú na také cudzojazyčné knihy, ktoré v slovenskom alebo českom preklade ešte nevyšli. Toto presvedčenie je však mylné.

Pokiaľ zahraničný autor (agentúra, vydavateľstvo) príde na to, že jeho kniha je nelegálne umiestnená na internete v cudzojazyčnom preklade, a pokiaľ usúdi, že mu stojí za to sa s vami (alebo so serverom, na ktorom blogujete) súdiť, vaše dobre myslené prekladateľské aktivity sa môžu skončiť nešťastne.

Uverejňovanie prekladu cudzojazyčných diel alebo ich častí - vrátane celých kapitol alebo neprimerane dlhých úryvkov, ktoré nie sú citované, parafrázované alebo doplnené o rozbor - totiž nie je žiadnou "službou pre domácich čitateľov", ale časovanou bombou, ktorá jedného dňa môže napáchať veľké škody.

Jedným príkladom za všetky je prípad 16-ročného francúzskeho študenta, ktorý v lete 2007 uverejnil na internete preklad najnovšej knihy o Harrym Potterovi. Ako uviedol denník Edmonton Journal, tento tínedžer bol zakrátko zadržaný francúzskou políciou a v prípade dokázania viny mu hrozilo päťročné väzenie a pokuta vo výške 480 tisíc kanadských dolárov, čo je zhruba 351 tisíc € alebo 9,043 milióna českých korún.

Martin Užák | 18.08.2013