Narkománia Janis Joplinovej perom Davida Comforta

O legendárnej americkej umelkyni Janis Joplinovej toho bolo napísaného už mnoho. Tento príspevok poukazuje na zaujímavé pasáže, venované jednej z Joplinovej vášní, vo výbornej knihe od Davida Comforta.

Rocková ikona Janis Joplinová sa nikdy netajila neukojiteľným užívaním drog. Deštrukčnej láske, ktorá jej pomáhala unikať pred realitou a doviedla ju k smrti, sa venovalo mnoho publicistov. Nie každý z nich však dokázal písať bez zábran a bez toho, aby skutočnosti nenadnášal alebo nezamlčoval.

Jedným z autorov, ktorí opis tejto Joplinovej lásky pojali obzvlášť nezaujato a otvorene, je Američan David Comfort. Comfort tak učinil vo svojej knihe The Rock and Roll Book of the Dead (Rocková kniha mŕtvych), ktorá bola vydaná v lete 2009 nakladateľstvom Kensington Publishing Corporation.

Fascinujúce dielo Davida Comforta ma zaujalo natoľko, že som sa rozhodol priniesť niekoľko krátkych úryvkov, ktoré - mám pocit - popisujú intenzitu Joplinovej života na hrane v autentickej rovine.
 
______________________________

Netrvalo to dlho a miesto spevu radšej "fajčila drogy, šnupala drogy, lízala drogy, cmúľala drogy a šľahala drogy". Najradšej si budúca Kráľovná blues pichala metamfetamín a lacný mexický heroín, a aby na to zohnala peniaze, musela kradnúť v obchodoch, žobrať na ulici a občas si privyrobiť sexom. Nakoniec sa táto štyridsaťkilová kostra objavila v sanfranciskej nemocnici, odkiaľ ju ale poslali preč ako bezdomovca.

"Janis bola maniakom do ihiel," spomínal Dave Getz, bubeník Big Brother. "Strašne rada robila druhým dobre, milovala to vzrušenie, keď niekomu pichala. A veľmi chcela, aby ste zažili skutočný úlet." Keď Dave súhlasil, že po prvýkrát vyskúša heroín, Janis a Nancy Gurleyová (jej kamarátka; pozn.) sa začali hádať, ktorá mu ho pichne."

"Možnosť smrti u nej to vzrušenie ešte umocňovala," spomínal ďalší priateľ. "Nikdy neváhala zájsť príliš ďaleko. Rada hnala veci na doraz. Zaujímalo ju, ako veľmi to môže prehnať. Rada hrala ruskú ruletu." Ak Janis hrala ruletu sama so sebou, hrala ju aj s ostatnými. Raz pichla drogu Terenceovi Hallinanovi, milencovi jej obľúbenej milenky Peggy Casertaovej, a dostala do neho takú dávku, že omdlel. A zatiaľ čo Hallinan umieral na podlahe, Janis sa vášnivo milovala s Peggy. Keď skončili, Peggy priateľa vzkriesila orálnym sexom. I Casertaová mala svoje skúsenosti s Janisinou ruskou ruletou. Neskôr vo svojich pamätiach napísala, že hviezda na ňu ihlu vyskúšala "nielen ako náhradku penisu, ale aj ako vražednú, ničivú zbraň".

Janis takmer zabila aj ďalšieho nováčika a svojho bývalého milenca, Milana Melvina, krásneho urasteného herca a hippisáka. Keď plnila striekačku, Milan prosil: "Janis, menej! Som čistý!" Ale Kráľovná blues nemala z ničoho väčšiu rozkoš ako zo straty nevinnosti. Dala hercovi plnú dávku vražedného heroínu a ten sa zrútil. Potom predávkovala Peggy. Keď druhý deň zázrakom obaja prišli k sebe, vyčítala im ich ľahkovážnosť. Navyše zhatili jej plány na milostnú trojku.

Martin Užák | 11.05.2013